Halbetegségek

Pontyúszó paraziták

Szerző: gabrinus Az akváriumi halak úszóinak ún. Baktériumok okozta úszórothadás Pseudomonas fluorescens — fotó: Catethulhu A kórokozók többnyire a Pseudomonas vízi-baktériumok punctata— és fluorescens-csoportjaihoz tartoznak.

pontyúszó paraziták

A fertőzés kizárólag az úszókra korlátozódik, anélkül, hogy más betegséget a megtámadott halakon kimutathatnánk. A betegség igen gyakran éppen a szállítással kapcsolatos törődések, sérülések okán, de parazitás megbetegedések követőjeként is jelentkezik.

pontyúszó paraziták a féregparaziták taxonómiája

Jellemzően nem fertőzi tovább a teljesen egészséges, sérülésmentes példányokat. Kialakulhat abban az esetben is, ha csipkelődős halak más fajok úszóit pontyúszó paraziták itt különösen fenyegetettek a fátyolos, hatalmas úszójú variánsokígy nyílt sérülést okoznak ami a kórokozóknak remek lehetőség a fertőzés kialakítására.

A gyógyulást segítheti ha a baktériumokat sikerül legyőzni az úszók nagyfokú regenerációs képessége.

ha a paraziták álmodoznak milyen jelei vannak az emberi parazitáknak

Nem tévesztendő azonban össze az Ichthyophonus-fertőzés következtében történő úszóelvesztéssel. A baktériumos bőr- és úszógyulladás következtében gyulladásos sebek, bőr-kivörösödés, úszószélek rojtosodása és úszópusztulás tünetei jelentkeznek.

meztelen csiga parazita emberben

A betegséget gyakran kíséri a Saprolegnia penészgombák megtelepedése a bőrön és úszókon. Kezelés: Tartós fürdőkkel gyógyítjuk, melyhez korszerű gyógyszereket alkalmazhatunk, pl. Kategória választó.

RÁD TELEPSZENEK! - Élősködők kritika