HOGYAN LEHET MEGSZABADULNI A SZÁJSZAGTÓL?

Nehéz lehelet, A HALITOSIS OKA

Mi miatt fordulhat ez elő, s milyen téves elképzelések élnek a köztudatban a rossz leheletről?

nehéz lehelet hazai gyógyszer férgek ellen

Nehéz mit kezdeni a rossz lehelettel. Ha ismerősünk, kollégánk, családtagunk lehelete kellemetlen, legfeljebb az utóbbinak merjük megmondani.

Most kilépsz az Oralb.hu oldalról

Egy alapvetően idegennek azonban kínos előállni azzal, hogy rosszul vagyunk, ha a közelünkbe jön. A rossz lehelet kezelésére ma már nem egy megoldás áll rendelkezésünkre, de bizonyos tévhitek máig élnek vele nehéz lehelet, amelyekkel nem árt tisztában lenni.

nehéz lehelet

Melyek ezek? Vagyis a tenyérben nem érzékeljük azokat a gázokat, amelyek a nyelv hátsó felén képződnek, pedig a rossz lehelet innen származik. De a páciens nyálát tartalmazó Petri-csésze is igen árulkodó.

nehéz lehelet

A hidrogén-szulfidnak klasszikus romlott tojás-szaga van, de ennél is rosszabb az etil-merkaptán nevű anyag, mely a bomló káposztára emlékeztet.

Ez teszi egyébként egyes emberek vizeletét is csípős szagúvá, különösen spárga fogyasztása után. A nehéz lehelet vegyületek akkor adnak kellemetlen szagot, amikor az étel és nehéz lehelet baktériumok felhalmozódnak a nyelv hátsó részén.

Mi a legjobb módszer a rossz lehelettel szemben? A válasz egyszerű: minden nap gondot kell fordítani a megfelelő szájhigiéniára! Mindig az egyszerű dolgok a legcélravezetőbbek.

Szerencsére ez átmeneti, a fokhagyma- vagy nyers hagyma evés, a kávéivás vagy cigaretta eredménye lehet. Ám ami a rossz leheletet vagy halitózist illeti, az esetek háromnegyedében fogászati probléma áll a háttérben. Ínyproblémák, fertőzés okozhat gondot.

nehéz lehelet

Csupán az esetek kis százalékában fordul elő, hogy a gond igazi oka a fülben- orrban, torokban, a vesékben, belekben vagy a tüdőben keresendő — de ilyenkor nem a rossz szájszag az egyetlen nehéz lehelet. Igaz, hogy a menta- vagy szegfűszeg átmenetileg semlegesíti a problémát, a szájvizek ráadásul fertőtlenítenek is.

A gondot okozó baktériumokat azonban valóban csak egy időre tüntetjük el vele. Némi vita volt szakemberek között is arról, nem súlyosbítja-e a dehidratációt az alkoholtartalmú szájvíz.

Érdekességek

Egy nagyon száraz szájnál csak rosszabb leheletet okoz. Segít viszont, ha több vizet iszunk naponta, mely lemossa az ételmaradékot és a szájszárazságot is megelőzi.

férgek lehetnek fehérek egyszemélyes ültetés galandférgek

Megoldás még, ha speciális nyelvtisztítót használunk — kutatások szerint működhet, de hatása szintén nem túl hosszúéletű.

Sose nyomjuk azonban túl erősen a nyelvhez!

Fogorvoslás Kellemetlen lehelet — gyakorlati lépések a sikeres kezeléshez A kellemetlen lehelet sokunknak rendkívül nehéz kérdés, elsősorban pszichológiai, érintkezési szempontból. Aki az okozó, sokszor talán nem is tud róla, csak nem ért bizonyos elutasító reakciókat a környezetében. Kellemetlen lehelet - hogyan veheti észre magán a tünet megjelenését? A kellemtelen szájszag sok esetben nekünk fel sem tűnik, csak talán környezetünk reakciójából derül ki, hogy leheletünkkel nehéz lehelet minden rendben.

A szervezetben levő baktériumok millióinak pozitív szerepe is van. Vizsgálatokat már lefolytattak annak érdekében, hogy a fogszuvasodást leggyakrabban okozó baktériumot elpusztítsák.

A gél formájú anyagot klinikai körülmények között használták, majd csíkokat is készítettek belőlük, amelyeket az emberek haza tudnak vinni. A jövőben valószínűleg hasonló megoldásokra számíthatunk azon baktériumok megcélzására, amelyek a rossz leheletet okozzák.