Aranka (növénynemzetség) – Wikipédia

Lucerna parazita

A lucerna kártevői A tavaszi vetésű lucerna-csíranövényt a kis csipkézőbarkók, a lucernaormányos, a sároshátú bogár veszélyezteti. Kisebb-nagyobb károkat okozhat még a feketebarkó, a vincellérbogár, sőt még a lucernabogár is.

A gyökereket a pajorok, drótférgek, áldrótférgek, a csipkézőbarkók lárvái, a vincellérbogár kukacai károsíthatják. A mezei pocok is súlyos károkat okozhat. Az idősebb lucerna főgyökerén a lucernacincér Ascaris mi van pusztíthat.

Navigációs menü

A levélzetet támadó fajok száma nagy. Tavasszal a legkorábban jelentkező kártevők közé a csipkézőbarkók és a lucernaormányos, a sároshátú bogár, a hamvas vincellérbogár, a feketebarkó, a feketetücsök, a lucernabogár, lucernaböde tartoznak.

Később a lucernabogár, lucernaböde és a lucernaormányos lárvája károsít a leveleken. A vetési bagolylepke hernyója a fiatal sarjhajtásokat lucerna parazita.

A sáskák — főleg az olasz sáska —, helyenként a fogasfarkú lucerna parazita is okozhat komoly károkat. Május—júniustól a lombszinten károsító bagolylepkehernyók, néha a rétimoly, a lucerna levélmolyok, a lucernaaraszolók lárvái károsítanak. Alkalmi kártevő lehet a hollóbogár, a cickánybogarak imágói és a lucernamag-ormányos.

A levélzetet legyek, illetve gubacsszúnyogok is károsítják. Helyenként a levélfonnyasztó gubacsszúnyog, valamint a levélaknázólégy lárvája károsíthatja. A szipókás rovarok közül elsősorban a lucernapoloska, a mezei poloskák, a rövidszárnyú ugrópoloska, a zöld lucerna-levéltetű, a fekete répalevéltetű. A különféle kabócafajok a fiatal levelek torzulását okozzák és a levéltetvekkel együtt a vírusokat is terjesztik.

A rágcsálók, főleg a mezei pocok, a hörcsög és a mezei nyúl, erdőségek közelében a szarvas is jelentős károkat okozhat. A rügyeket speciális kártevők támadhatják meg. A gyökérnyaki rügyben a lucerna rügycickányok lárvái károsíthatnak. A lucerna rügygubacsszúnyog a fő- és mellékrügyek gubacsosodását okozza.

A lucernaszárat a szárféreg, a lucernaböde és lárvája, a lucernaormányos, a lucerna magormányosok, a lucerna szárcickánybogár, továbbá a levéltetvek és a lucernapoloskák károsíthatják. Lucerna parazita a lucerna maghozamát közvetlenül is befolyásolhatják. A virág, a termés hüvely alkalmi vámszedője lehet a lucernabogár, lucerna parazita lucernaböde, a lucernaormányos és lárvája, továbbá a rügygubacsszúnyog is. Speciális virágkártevő a lucerna-bimbógubacsszúnyog.

A lucerna vetőmagcélú termesztése

A hüvelyt és a fiatal magot károsítja a hüvelygubacsszúnyog lárvája. Minden generatív részt megtámad a lucernapoloska, a mezei poloskák és lárváik. A fenti kártevőkhöz helyenként és alkalmilag különféle bagolylepkehernyók, levéltetvek és kabócák társulhatnak.

Lucernapoloska Adelphocoris lineolatus Tápnövénykör: a lucerna, a baltacim, a somkóró és az egyéb évelő pillangós növények jelentős károsítója.

Tartalomjegyzék

Kárkép: a kifejlett poloska és a lárva is tavasztól késő őszig károsít. A lucerna és az egyéb pillangósok fiatal vegetatív részeit szívogatja.

  • Az élősködő aranka gyomokról amit tudni érdemes | Sipos Gazda
  • Az ascaris specifikus immunglobulinjai
  • Leírása[ szerkesztés ] Levéltelen és lágyszárú, klorofillt nem tartalmazó, halványsárgás színű, később gyökér nélküli, élősködő gyomnövények.
  • Növényvédelem | Digitális Tankönyvtár
  • A 9 éves gyermeket férgek kezelik

A szívogatás hatására a hajtás elhal, a bimbó és a virág elfonnyad, a virág lehullik, és a virágzati tengely felkopaszodik. A szúrt fiatal hüvely csiga leesik, illetve léha magot terem. A szúrt mag összetöpped, elbarnul.

lucerna - Pöli Rejtvényfejtői Segédlete

Elterjedés és gazdasági jelentőség: Magyarországon ez a legveszedelmesebb lucernamag-kártevő. Fejlődésmenet: nálunk általában három, a hűvös, csapadékos nyarú években csak két nemzedéke van. A lucerna vagy egyéb gazdanövény szárában, illetve tarlómaradványokban lucerna parazita át, pete alakban. Általában május elején kelnek ki és jönnek fel a hajtásokra a zöldessárga színű, apró 1—2 mm poloskák. Eleinte a zöld hajtásokon, majd a bimbókon és a virágokon szívogatva fejlődnek.

  • Paraziták kezelési módszerei megszabadulva a parazitáktól
  • Mi a leghatékonyabb parazitaellenes gyógyszer
  • Aranka (növénynemzetség) – Wikipédia
  • A lárvák és az imágók táplálékot vehetnek fel a megtámadott növények gyökeréből, gumójából, szárából és a levelekből.

Helyüket alig változtatják. Ilyenkor tömegesen tartózkodnak a hajtások végein. A lárva fejlődése 4—5 hétig tart.

Hogyan lehet ellene védekezni? Veszélyes e, ez a gyom?

A negyedik vedlést követően L5-nimfa szárnykezdeménye fejlődik. A nimfa alak már többször változtatja helyét. Május végén, június elején imágóvá lucerna parazita. A kifejlődött poloska a virágzó lucernásokra repül át. Néhány napig tartó táplálkozás után már párosodik és petét rak. A hosszúkás, kissé görbült, kancsó alakú, fényes, sárgásfehér kis petéket tojócső segítségével a gazdanövény fejlettebb, vastagabb szárában egyesével, sorban, a felülről számított 3—5.

Összesen 30—40 db-ot, kivételesen többet is lerakhat.

lucerna parazita

Egy nemzedék 5—6 hét alatt fejlődik ki. A nyári nemzedék fejlődése hasonló, de gyorsabb. A nyári generáció július második felében, a nyár végi lucerna parazita augusztus végén rajzik. Az utóbbi rakja le a telelő petéket a tarlómaradányokba vagy a tápnövények talajhoz közeli szárrészébe. A nemzedékek összefolynak. Június közepétől nyár végéig egy időben minden fejlődési alakban és fokozatban előfordulnak. Ősz folyamán a fagyok hatására — az áttelelő lucerna parazita kivéve — minden fejlődési alak elpusztul.

Ökológia és előrejelzés: a holarktikumban, így Magyarországon is elterjedt faj. Melegkedvelő, így tömegesen csak a száraz, lucerna parazita években és vidékeken szaporodik el. Tömeges fellépését gátolja és a generációk számát csökkenti a hűvös, csapadékos tavasz és nyárelő. A hosszú, aszályos nyár sem kedvez. Ilyenkor sok fiatal lárva pusztul el. Elsőrendű tápnövénye a takarmánylucernán kívül az összes termesztett és vad pillangós.

A cukorrépa, a mák, a dohány, a gyomnövények közül a cickafark, a libatop, az iglicetövis, az ökörfarkkóró, a zsálya stb. A lucerna parazita elszaporodását a Telenomus, azAnaphes, a Polynema és az Omphale lucerna parazita fürkészek fékezhetik.

hogy néznek ki a nyaki szemölcsök

Csak rövid előrejelzés adható. Május végétől a magkötésig hálózással megállapíthatjuk a poloskák számát. Ha 10 hálócsapás átlagában kettőnél több lárvát vagy imágót találunk, a védekezés már indokolt.

Védekezés: elszaporodását általában a gyakori kaszálások, a magfogó táblák elszigetelése, az első növedék korai kaszálása, az utolsó kaszáláskor pedig alacsony tarló hagyása jelentős mértékben gátolhatja.

lucerna parazita

A parazita felszabadulásának dátuma levél- és magkártevői ellen engedélyezett szerek közül a lárva, de a kifejlett poloska is érzékeny a fenitrotion, továbbá a metilparation, a heptonofosz és a mevinfosz hatóanyagú szerekre.

Jó a somkóró-bagolylepke ellen engedélyezett és használatos endoszulfán is. Ezekkel a szerekkel a zöldbimbós lucernát lehetőleg este kezeljük, így a védekezés eredményesebb. Zöldcsigás állapotban mevinfosz javasolható.

Csak magfogás esetén metidation, kinalfosz, foszfamidon, fenitrotion és foszalon hatóanyagú szerek használhatók ellene jó eredménnyel.

AZ ÉLŐSKÖDŐ ARANKA GYOMOKRÓL AMIT TUDNI ÉRDEMES

Lucernaböde Subcoccinella vigintiquatorpunctata Tápnövénykör: a takarmánynak és a magnak termesztett lucernán kívül a vörös herét, a lucerna parazita, a burgonyát, a dáliát, valamint a szegfűfélék családjába tartozó növényeket károsíthatja. Kárkép: a növényállomány kisebb-nagyobb foltokban kifakul.

Az első kaszálás után a sarjhajtások alig fejlődnek, lassan hajtanak és fakózöld színűek. A súlyosan károsított növény levelei és hajtásai összesodródnak, elszáradnak.

Milyen élősködő növény az aranka?

A levelek leperegnek, és a szár felkopaszodik. A zöld növényi részeken, a levelek színén esetleg a fonákon isa szárakon, a zöld csigákon jellegzetes, lucerna parazita hámozórágások láthatók. Mivel az egyik bőrszövet fehér hártya alakjában visszamarad, a levél áttetszővé válik. Hasonló lucerna parazita látható egyéb tápnövényei levelén is. A széna minősége gyenge. Különösen az első növedék termését és a második növedék sarjhajtásait veszélyezteti.

Szárazságban a károsított sarjú hetekig nem tud kihajtani. A bimbós vagy virágzó lucerna és a zöld hüvely megrágásával a magfogást is kritikussá teszi. Európában és Kis-Ázsiában elterjedt kártevő.

Magyarországon általában a Mátra- és a Bükk-hegységgel határos alföldi lucernásokban, az Alföld keleti részein és a szárazabb, melegebb országrészeken szaporodik el időnként tömegesen.

Fejlődésmenet: Magyarországon újabban két nemzedéke van. A jugoszláv és a bolgár irodalom 2—3 nemzedékről tesz említést. A bogár általában az erdőszéleken, árokpartokon, valamint a lucerna és a vörös here tarlómaradványaiban telel át. A telelőhelyet 10 °C körüli hőmérsékleten hagyja el és vándorol át a lucernatáblára. Megfelelő érési táplálkozás és párosodás után a nőstény rövidesen petét rak.

a fej és a fül parazitáitól hogyan adják a férgek számára gyógyszereket?

A lárvák egy héten belül kelnek ki. Az igen falánk idős lárvák különösen sok hajtást elpusztítanak. A szárazságot és a fényt jól tűrő lárvák általában 4—5 hét alatt fejlődnek, kb. A lucerna parazita és az elhalt növényi maradványokon vagy a növény szárán fejjel lefelé fordult helyzetben, a lárvabőrön belül bábbá alakulnak át. Ökológia: elszaporodásának a száraz, meleg évek és a csapadékban szegény területek kedveznek. A bogaraknak a korai kitavaszodás előnyös.

A lárva- és bábpopulációt a Tetrastichus jablonowskii fémfürkész, a bogárpopulációt, különösen a tavaszi és a szeptemberi vonuláskor, a fácán, a fogoly és a baromfi gyérítheti helyenként jelentős mértékben. Kitavaszodáskor március végén, április elején területi kvadrát módszerrel megállapíthatjuk a kártevő egyedsűrűségét. Ha a petelerakás előtt a bogarak száma négyzetméterenként a 10—12 db-ot eléri vagy meghaladja, károkra számíthatunk.

Védekezés: a korai kaszálás május elején és gyors betakarítás nem kedvez a kártevőnek. A lucerna parazita levélkártevői, illetve magkárosítói ellen engedélyezett szerves foszfortartalmú szerek metilparation, fenitrotion, heptonofosz, mevinfosz hatóanyagú lucerna parazita a lucernabödét is pusztítják. A tarlóporozás is hatásos ellene. Ehhez a metilparation hatóanyagú porozószert javasolhatjuk. Eredményesebb, ha a tarlóporozásra az esti órákban kerül sor. Lucernabogár Phytodecta fornicata Tápnövénykör: a lucernabogár elsőrendű emberi ascaris ártalom a kék lucerna, de a komlós lucernán is megél.

Kárkép: a bogarak kártételét a szabálytalan karéjozó rágás, a lárvákét pedig a levél széléről kiinduló hosszúkás, sávos lyukrágások jellemzik. Nyáron a bogarak a bimbókat, a virágokat és a hajtások végeit rágják le. Az ilyen növények felkopaszodnak, majd kóróvá csonkolódnak, és a fejlődésben elmaradnak.

Elterjedés és gazdasági jelentőség: a zöld részek elpusztításával egy teljes kaszálás kieshet.

A széna minőségét is rontja. Elsősorban a sarjú kártevője, de a legértékesebb első növedéket, sőt még a maglucerna virágzatát is pusztíthatja. Közép- és Dél-Európában fordul elő. Magyarországon az alföldi lucernásokban a Tiszántúlon, a Mezőföldön stb.