Vissza: Újdonságok

Molnár-Kovács Zsófia: A tankönyvkutatások dualizmus kori forrásai

PDFNyomtatásÍmél
E könyv a történeti tankönyvkutatások lehetséges forrásait, kiemelten pedig a hazai dualizmus kori kútfőket rendszerezi és szemlélteti.

Ár
3950 Ft
Gyártó: Egyéb
Leírás

Könyvészeti adatok:

 

Kiadó: Capillatus Kiadó

ISBN 978 615 80609 2 9

Méret: 160x230 mm

Terjedelem: 454 oldal

Kötés: kartonált, ragasztókötött

 

A szerző több éve folyó kutatómunkájához szervesen illeszkedő nóvumértékű vállalkozás egy olyan szintetizáló munka megvalósítását tűzte céljául, mely hazai és nemzetközi téren egyaránt hiánypótló és kutatásösztönző szerepet képvisel.

A kötet legterjedelmesebb és legmeghatározóbb része a 78 db forrást, illetve forrásrészletet felvonultató Forrásgyűjtemény. A korabeli rendeletek, paragrafusok, jegyzőkönyvek, könyvek, tanítóképzős tankönyvek, pedagógiai szakkönyvek, tantervek és folyóiratcikkek színes palettájából gazdagon merítkező összeállítás változatos képet nyújt a korszakkal kapcsolatos tankönyvkutatások írásos kútfőiről. A forrásgyűjteményt „kísérő” tanulmányok egyrészt bemutatják a forrásfeltáró és -gyűjtő munka folyamatának lépéseit, főbb tapasztalatait, a feltárt források körét, másrészt górcső alá veszik a tankönyvkutatások magyar és nemzetközi bázisát: az Országos Pedagógiai Könyvtár és Múzeumot, illetve annak tankönyvi különgyűjteményét, valamint a Georg Eckert Nemzetközi Tankönyvkutató Intézetet, annak kiemelkedő tankönyvállományát. A könyv harmadik egysége pedig annotált szakirodalmi áttekintést nyújt a dualizmus kori tankönyvek kutatásához.

A forrásgyűjtés és -kiadás aktualitását erősíti a dualizmus időszakának kezdetét jelölő 1867-es osztrák–magyar kiegyezés 150. évfordulója, ugyanakkor e könyv az időbeli kereteken (1867–1918) túlmutatva a tankönyvkutatásokban – és az ahhoz kapcsolódó forrásokban – rejlő kutatási potenciálra irányítja a figyelmet, bázist teremtve a tankönyvi tárgykört érintő komplex vizsgálatoknak.