Letűnt civilizációk Bóly környékén

PDFNyomtatásÍmél
Bólyban sokan tudják, hogy a település története sokkal régebbi időkre nyúlik vissza, mint nevének első írásos rögzítése. Szent László 1093-ban kiadott birtokadományozó oklevelébenBolokkétségtelenül azt a községet jelöli, amely ma, a 21. század elején Bóly városa.
De az elnevezés eredetének megfejtésével régóta hiába kísérletezik a történettudomány és a földrajzinév-kutatás. Ez a „tudatlanság" rögtön természetessé válik, ha elfogadjuk: már ezer esztendőkkel előbb is éltek emberek ezen a tájon. Kik voltak, hogyan nevezték önnön magukat és településüket, a környező világot, miként éltek, miben hittek és mitől féltek - rejtély.
De a régészet szóra tudja bírni azt is, ami szótalan. Az ásatások, a feltárások nem beszédesek, nem „fecsegnek", ám aki jól kérdez, annak szívesen válaszolnak.
A törvény rendelkezésének megfelelően az M 6-os (autópálya) és az M 60-as (gyorsforgalmi) út nyomvonalán 2005 és 200/ között leletmentési munkálatok folytak. A pécsi Janus Pannonius Múzeum Régészeti Osztályának vezetője, Nagy Erzsébet irányította a hatalmas és eredményes tevékenységet. A jelzők igazolására csak annyit: több mint hatezer (!) darab régészeti objektum került elő a Szajk, Versend, Monyoród, Szederkény és Bóly határában húzódó munkaterületeken.
A leletanyag gazdagságát legfeljebb érzékelteti a következő felsorolás: aranylemezek, emberi és állati vázak, idolok, csonteszközök, ékszerek, épületmaradványok, fegyverek, kemencék, kerámiatöredékek, rézüstök, szerszámok, stb.

Ár
800 Ft
Leírás

Szerzők: Kovaliczky Gergely és Voicsek Vanda

Bólyi Helytörténeti Füzetek 6.


ISBN 206099496.
Kiadó: Bóly Város Önkormányzata
Megjelenés: 2008
Nyelv: magyar
Terjedelem: 60 oldal.
Méret: 140x210 mm
Kötésmód: kartonált, ragasztókötött


Az itteni emberközösségek legkorábbi képviselőiről csak mint jellegzetes díszítőmotívumokat alkalmazó vagy temetkezési szokásaikat következetesen őrző vagy az első lelet együttes előkerülési helyéről elnevezett kultúrákról szólhatunk. Majd a kelták, a rómaiak, a hunok, az avarok, a frankok következnek. Hajdani magyarokra utaló tárgyi emlékek nem kerültek felszínre.
Ez persze egyáltalán nem lepi meg a mai bólyiakat, hiszen a múltban országos hírnevű régészek, helyi plébánosok, lelkes tanárok (és szinte fanatizált diákjaik) tártak fel a környéken itt is, ott is jóval Árpádék előttről származó leleteket. És persze egyértelműen igazolja azoknak a fiatal szakembereknek a várakozását, akik most a munka dandárját végezték. Voicsek Vanda és Kovaliczky Gergely vérbeli régészként nem csak az ásót, lapátot, spachtlit, ecsetet forgató, már-már „szakértővé" váló segéderőt irányították igazi elhivatottsággal; kultúrákat és tárgyakat kapcsoltak össze tudományos hitelességgel; kivételezetten kedvezményezett látogatókat kalauzoltak a réges-régi múltba, hanem arra is vállalkoztak, hogy a Bólyi Helytörténeti Füzetek VI. darabjában közkinccsé tegyék tapasztalataikat. Köszönet érte minden bólyi és környékbeli érdeklődőtől!
Ha majd nemsokára az új utakon suhanunk autóinkkal, aligha fogunk több száz vagy több ezer évvel ezelőtti embertársainkra gondolni. Ez így természetes.
Mint ahogy az is: múlt nélkül nincsen jövő.

Megrendelések

 x 
A kosár üres

Kiemelt ajánlatunk

Molnár-Kovács Zsófia: A tankönyvkutatások dualizmus kori forrásai
E könyv a történeti tankönyvkutatások lehetséges forrásait, kiemelten ...
Ferling József: A nagy public relations receptkönyv
A 100 különböző projektet, esettanulmányt, megoldást bemutató könyv n...
Bűnbak minden időben
Bűnbakok a magyar és az egyetemes történelemben Szerkesztette: Gyarmati ...
Ivan R. Misner, Ph.D., Michelle R. Donovan, Avidor András: 29%, a megoldás
Egy sikeres vállalkozónak, egy cégnek van networking stratégiája. Egy si...
Hegyi Dolores: Hellénizmus Keleten
A hellénizmus konkrét hatását, megnyilvánulási formáit csak az utóbbi...
Dévényi Anna - Gőzsy Zoltán (szerk.): Eszmetörténet
Az Árkádia Kiskönyvtár az online megjelenő Árkádia folyóirat kézbe v...
A dualizmus kori Pécs történetéből. Városgazdálkodás - társasági élet - szegénypolitika
Az elmúlt években, évtizedekben a város történetének vonatkozásában ...
Tóbiás Áron: "...nőttön nő tiszta fénye"
Tóbiás Áron (1927) mindvégig az ötvenhatos forradalom tűzközelében vo...
Kerepeszki Róbert:A „tépelődő gentleman” Darányi Kálmán (1886–1939)
Ha Darányi Kálmán miniszterelnökre terelődik a szó, a korszakot ismerő...

Keresés a könyvek között